Читаоци

16.11.11.

RICINUSOVO ULJE

Ricinusovo ulje
Ricinusovo ulje sadrži gliceride i manje količine stearicne, linoleicne i dehidroksisterične kiseline. Ulje iz ricinusovih semenki koji ima jedinstvena svojstva - kad se osuši stvara zaštitni film na kosi koji cuva kosu od isušivanja, i gubitka prirodne vlage. Dobija se hladnim presovanjem semenki biljke. Iako poznato po svojoj unutrašnjoj upotrebi kao purgativ, ricinusovo ulje je izvrsno i za spoljnu upotrebu. Ulje cuva i daje vlažnost koži pa se zbog tih svojstava najviše koristi za izradu kozmetickih preparata. Koristi se za njegu suve i oštecene kose tako sto se nanosi pre šamponiranja. Sadrzaj: Gliceridi i manje kolicine stearicne, linoleicne i dehidroksistericne kiseline.
Upotreba: Poznata po svojstvu rastvaranja izraslina, cista i bradavica, omeksava zuljeve i kurje oci. Sprecava stvaranje oziljaka. Korisno kod suve, ispucale koze, regenerise kosu. Preporucuje se kao topla obloga za bol u ledjima.
Koristi se 10% rastvor.
Odlicno ulje za njegu kose. Redovnom upotrebom ricinusovog ulja kosa je zasticena od negativnih vanjskih uticaja. Sprecava lomljenje, pucanje i isusivanje kose. Ako imate umornu i dehidriranu kozu mozete dodati par kapi ulja u kremu za lice. Daje kozi potrebnu vlagu. Koristim ricinusovo ulje pri svakom pranju kose i zadovoljna sam ucinkom. Kosa je jaca, manje opada i nema ispucalih vrhova. Jesen je period kada kosa vise opada. Da bi kosa bila jaca upravo je sad odlicno vrijeme zapoceti s upotrebom ricinusovog ulja.